Jsou lepší granule nebo BARF? DINGO radí!

Čím krmit psa – jsou lepší granule nebo BARF? DINGO radí!

Ať už do vašeho života přibyl nový psí kamarád, kterému chcete přirozeně dopřát to nejlepší, nebo hledáte kvalitní stravu pro již staršího mazlíčka, jste tu správně! Poradíme vám, jak kvalitně psa krmit tak, aby prospíval po fyzické i psychické stránce! Na výběr máte z několika možností – mezi ty nejpopulárnější patří jednoznačně krmení kvalitními granulemi (suché krmivo), nebo čerstvou syrovou stravou, známou pod pojmem BARF (Bones and Raw Food). V následujících řádcích se dozvíte, co jednotlivé metody obnáší, jak s nimi pracovat i na co si dát pozor. Při vhodném výběru bude výsledkem spokojený psí parťák, který se vám za kvalitní péči odvděčí nekonečnou láskou! 

Zdroj: Canva pro

BARF vs. granule – v čem spočívá rozdíl? 

Jak už jsme zmínili v úvodu, krmení granulemi nebo barfem patří mezi nejpopulárnější a nejrozšířenější. Psí granule spadají do kategorie suchého krmiva, barf se naopak řadí mezi syrovou stravu. Každá metoda má svá specifika, výhody i nevýhody, na které se nyní zaměříme blíže! 

Krmení granulemi – rozhodující je kvalita i vhodné složení! 

U psích granulí je nejdůležitější kvalitní složení, proto se prosím vyhněte nekvalitním granulím ze supermarketu, těmi zdraví pejska rozhodně nepodpoříte – jsou totiž plné obilovin, umělých barviv a konzervantů, které mohou způsobit alergické reakce a při dlouhodobém užívání i vážné zdravotní problémy. 

Kvalitní granule poznáte dle složení – měly by obsahovat alespoň 70 % masa, zeleninu, ovoce, zdraví prospěšné bylinky či oleje, minerály i vitamíny. Čím podrobněji je složení granulí rozepsáno, tím lepší přehled budete mít o tom, co svému pejskovi servírujete. 

Zdroj: Canva Pro

Výhody a nevýhody při krmení psími granulemi

  • Nutričně vyvážená strava – obsahují vše, co váš pes potřebuje. Stačí vybrat granule s vhodným zaměřením, a o víc se nemusíte starat. Měli byste však pozorovat, jak pes na granulích prospívá. 

 

  • Snadné podání i skladování krmiva – granule mají dlouhou dobu trvanlivosti (skladují se v suchu a neměli byste je vystavovat extrémním teplotám). Každý den jednoduše odměříte vhodnou dávku a nasypete psovi do misky.  

 

  • Granule jsou ideální na cesty díky nízké hmotnosti a nenáročnému skladování jsou ideálním adeptem na výlety a cestování se psem.  

 

  • Menší přehled o kvalitě surovin – při výběru musíte spoléhat na to, že výrobce uvádí pravdivé informace o složení krmiva. 

 

  • Vyšší pořizovací náklady – oproti syrové stravě jsou náklady na krmení kvalitními granulemi obvykle o něco vyšší.

 

  • Horší stravitelnost a riziko torze žaludku – psi krmení granulemi potřebují neustálý přístup k vodě, zároveň produkují více exkrementů. Zejména u větších plemen je vyšší riziko přetočení žaludku, protože granule postupně bobtnají.  

TIP!

Na vycházky si nezapomeňte do kapsy přibalit drobné pamlsky – naše zdraví prospěšné dropsy jsou vhodné jako rychlá a chutná odměna!  

 

BARF – syrové a čerstvé suroviny jako nejpřirozenější potrava pro psy!  

V posledních letech se do popředí dostává krmení syrovou stravou, tedy barfem. Jedná se o vyvážené složení masa, syrových kostí a vnitřností, vajec, zeleniny, ovoce, bylinek a vybrané přílohy. Výhodou této metody je dokonalý přehled o kvalitě jednotlivých surovin a nejpřirozenější způsob stravování pro psovité šelmy. Pro většinu psů je barf také chuťově velmi lákavý, což u granulí nemusí být pravidlem.   

Na rozdíl od kompletního a vyváženého krmiva v podobě granulí je však vhodná skladba i poměr surovin v tomto případě na vás – tudíž je třeba předtím, než začnete barfovat, nastudovat dostatek odborných materiálů. Jen tak si můžete být jisti, že psovi nijak neublížíte. Složení barfu můžete konzultovat také se svým veterinářem, který je podrobně seznámen se zdravotním stavem a případnými alergiemi vašeho psího mazlíčka. 

Zdroj: Canva Pro

Co do BARFU rozhodně nepatří?

Při skládání barfu je třeba mít znalosti o tom, jaké suroviny do misky rozhodně nepatří – jsou pro psy nezdravé nebo dokonce silně jedovaté. 

Mezi ty nejznámější patří například:

  • Avokádo – obsahuje pro psy velmi nebezpečnou látku persin, která může přivodit otravu a poškození důležitých orgánů.

 

  • Hroznové víno – jeho součástí je toxin poškozující ledviny.

 

  • Vařené kosti – se nebezpečně štěpí, a tak mohou psům přivodit velké zdravotní komplikace. 

Výhody a nevýhody při krmení BARFem

  • Přirozené a chutné krmivo pro psy – barf strava je velmi pestrá, plná čerstvých a zajímavých chutí, proto si často získá i pejsky, kteří nad granulemi ohrnují čenich. Jedná se také o nejpřirozenější druh stravy pro psy. 

 

  • Dokonalý přehled o kvalitě surovin – přesně víte, co má váš psí mazlíček v misce – můžete hlídat kvalitu surovin, jejich původ i vhodné skladování. 

 

  • Snížené riziko torze žaludku a lepší stravitelnost – protože čerstvé suroviny nezvětšují v žaludku psa svůj objem, jako se tomu děje v případě granulí, výrazně se snižuje riziko torze žaludku.

 

  • Vyšší nároky na skladování – na skladování mraženého masa budete potřebovat ideálně samostatný mrazák s dostatečnou kapacitou. S místem navíc je třeba počítat také v případě čerstvé zeleniny, ovoce, bylinek, vajec a příloh. Barf strava zkrátka vyžaduje větší skladovací prostor, než pytel s granulemi. 

 

  • Složité skladování na cestách – pokud s pejskem často cestujete, může být barf do jisté míry komplikací – na cestách je téměř nemožné suroviny vhodně skladovat. Na trhu však najdete vhodné výrobky, kterými lze barf na cestách nahradit. 

 

  • Delší příprava krmiva – zatímco granule jednoduše nasypete do misky, příprava barfu trvá déle – suroviny je třeba vhodně odvážit a naporcovat.  

TIP!

Na cesty můžete přibalit naše kvalitní 100% sušené maso, které dodá psovi energii, a navíc je pro něj vítaným pamlskem! 

 

Chcete pro svého psího mazlíčka změnu? Z granulí na BARF přecházejte postupně!

Rozhodli jste se přejít z granulí na barf, a nejste si jistí, jak postupovat? Pamatujte, že přechod by měl být ideálně pozvolný. V průběhu cca 2 týdnů byste měli postupně nahrazovat granule čerstvými surovinami, jejichž poměr budete postupně zvyšovat, dokud nebudou tvořit 100 % složení psí stravy. Trávicí orgán u psa se tak bude moci postupně přizpůsobit přechodu na novou stravu, a sníží se riziko možných komplikací. 

Při jakékoliv změně krmení je však nezbytné pozorovat zdravotní stav i náladu vašeho psího mazlíčka, a v případě komplikací (zvracení, průjem, nechutenství, atd.) konzultovat postup s veterinářem nebo odborníkem na psí výživu. 

Zvítězily u vás granule nebo BARF? Ať tak či tak, chybět nesmí ani kvalitní pamlsky! 

Nutričně vyvážené psí granule stejně jako vhodně složený barf jsou možným řešením – nelze jednoznačně říci, která metoda je lepší – záleží na kondici psa, jeho zdravotních indispozicích i „žravosti“! Ať už se rozhodnete pro jeden či druhý způsob krmení, mějte na paměti, že nejdůležitější je kvalita vybraných surovin. 

To jednoznačně platí i v případě psích pamlsků, kterými můžete psího parťáka kdykoliv odměnit. Pro velká plemena nabízíme zdravé suchary, středně velkým pejskům dopřejte voňavé pečené masové koule, malé pejsky můžete odměnit drobnými slimkami! Dopřejte svému mazlíčkovi to nejlepší, zaslouží si to!  

Zdroj: Canva Pro